A brand new year
Image default
Aanbiedingen

Veilig werken dankzij randbeveiliging

Het potentieel gevaar wanneer er bijvoorbeeld zonder enige vorm van randbeveiliging wordt gewerkt, wordt helaas nog veel te vaak onderschat. Vaak worden diverse taken ook op grote hoogte in het dagelijkse werk onbewust en onbeveiligd uitgevoerd. Terwijl men toch aan grote gevaren wordt blootgesteld. Vooral het grote en altijd loerende gevaar bij werken in de buurt van randen (bijvoorbeeld op een plat dak of op steigers) mag absoluut niet worden onderschat. In deze valgevaarlijke gebieden kan een val op elk moment tijdens de werkzaamheden gebeuren. Dit kan vele oorzaken hebben, zoals vermoeidheid, gebrek aan concentratie, schrikken van een onverwacht geluid of het dragen van zware arbeidsmiddelen.

Randbeveiliging voorkomt ongelukken

Om te voorkomen dat in deze alledaagse situaties ongelukken gebeuren, moet de werkplek te allen tijde worden beveiligd door randbeveiliging. Dit betekent dat de eerste prioriteit moet liggen bij risicopreventie door degenen die verantwoordelijk zijn voor het project. Als het veiligheidsrisico niet volledig kan worden vermeden, moeten in de tweede stap verdere maatregelen worden genomen. Deze maatregelen omvatten de installatie van verankeringspunten op het terrein en hoogwaardige persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen van een hoogte (PBM). Stap nummer drie, ten slotte, betreft de correcte en permanente toepassing van de gebruikte beschermingsmiddelen.

Collectieve beschermingsmiddelen genieten de voorkeur

Collectieve beschermingsmaatregelen genieten de voorkeur boven persoonlijke beschermingsmiddelen. Gevaren kunnen het beste altijd direct bij de bron worden geëlimineerd of beperkt. Indien dit niet mogelijk is of het doel alleen niet bereikt, moet je – in die volgorde – aanvullende organisatorische en persoonlijke maatregelen nemen.

De verleiding is groot om collectieve beschermingsmaatregelen te treffen, aangezien deze bouwkundige maatregelen alle werknemers die aan de rand werken in gelijke mate beschermen. Collectieve beschermingsmaatregelen kunnen echter vaak niet de volledige bescherming van persoonlijke beschermingsmiddelen bieden.

Naast de bestaande collectieve beschermingsmiddelen mogen individuele beschermingsmiddelen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, dan ook nooit worden afgeschaft. Dit zorgt voor een ononderbroken verbinding met het verankeringspunt en verhoogt zo de veiligheid van de werknemers.

Profiteer van de ervaring van experts en laat je door hen adviseren!

Penduleffect – wat is het?

Het zogenaamde pendule-effect wordt veroorzaakt door de onjuiste plaatsing van een ankerpunt. Bij een val zou de werknemer bijvoorbeeld tegen een nabijgelegen muur kunnen stoten en zichzelf ernstig verwonden. Een verkeerde inschatting van de hoogte van de val kan er ook toe leiden dat een vallende gebruiker ernstig letsel oploopt doordat hij de grond raakt.

Om dit soort ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat het verankeringspunt correct wordt bevestigd. In principe moet het verankeringspunt direct boven de werkplek worden geïnstalleerd en mag de kritische hoek van 30 graden tussen het verankeringspunt en de werknemer niet worden overschreden. Om een botsing op de grond te vermijden, moet ook de hoogte van de valzone worden geanalyseerd en moet een geschikte hoogtebeveiligingsinrichting worden gekozen.

De verkeerde keuze van hoogtebeveiliging

Bij het vallen over randen zoals van een dak bijvoorbeeld, bestaat het risico dat de banden van de hoogtebeveiligingsinrichting beschadigd worden of, in het ergste geval, zelfs breken.

Bij werkzaamheden aan randen van een dak is het absoluut hoogst noodzakelijk dat de oprolbare valbeveiliger volledig getest is op gebruik in horizontale toepassingen, overeenkomstig de laatste versie van EN 360. Dit is vooral nodig als het niet mogelijk is het ankerpunt boven het hoofd te installeren.

Vraag altijd advies aan geschoolde vakmensen bij het kiezen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen van een hoogte.