A brand new year
Image default
Beauty en verzorging

Ooglidcorrecties: veel gestelde vragen en antwoorden

Bij het overwegen van een ingreep zoals een ooglidcorrectie, komen er vaak veel verschillende vragen bij mensen op. Het is niet iets waarvoor je 123 een afspraak maakt. Je kunt een ooglidcorrectie overwegen door medische of esthetische redenen. In beide gevallen is het fijn om alvast wat geïnformeerd te zijn alvorens je de eerste serieuze stappen onderneemt. Hiervoor lees je in deze blog 7 veel gestelde vragen en antwoorden over ooglidcorrecties.

1. Is een ooglidcorrectie risicovol?

Vaak zijn mensen bang dat het gezichtsvermogen beschadigd wordt tijdens een ooglidcorrectie. Dit is niet nodig als de ooglidcorrectie bij een erkend chirurg uitgevoerd wordt. Een dergelijke chirurg gaat namelijk uiterst nauwkeurig te werk; al helemaal als het om zoiets belangrijks als de ogen gaat. Het kan zo zijn dat je na de ingreep even moet wennen aan de extra hoeveelheid ligt die in je ogen valt, maar dit is een kwestie van gewenning en natuurlijk geen schade aan het gezichtsvermogen.

2. Wat kost een ooglidcorrectie?

Ooglift tarieven kunnen vrij ver uiteenlopen. De prijzen van een correctie van de bovenoogleden liggen in erkende Nederlandse klinieken tussen de 800 en 1250 euro. Een correctie van de onderoogleden kost tussen de 1200 en 2000 euro. Voor een correctie van boven- én onderoogleden betaal je in Nederland tussen de 1900 en 3550 euro.

3. Is een ooglidcorrectie pijnlijk?

De ooglidcorrectie zelf zou niet pijnlijk moeten zijn, aangezien deze onder lokale verdoving uitgevoerd word. Je zult tijdens de ingreep enkel wat druk voelen. Na de ingreep zullen er wat zwellingen ontstaan en voelt het gebied rondom de ogen mogelijk wat geïrriteerd aan, wat oncomfortabel is. Echter, over het algemeen wordt een ooglidcorrectie niet als erg heftig of pijnlijk ervaren.

4. Hoe lang duurt de herstelperiode?

Ondanks dat een ooglidcorrectie geen intensieve ingreep is, is het verstandig om een weekje vrij te nemen nadat de ooglidcorrectie is uitgevoerd. Gedurende deze week is het verstandig om het rustig aan te doen. Bij te veel inspanning kan er druk op de wondjes ontstaan, waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Na ongeveer een week worden de hechtingen eruit gehaald. Meestal duurt het tien tot veertien dagen voordat de zwellingen volledig weg zijn en de wondjes dicht zijn. Afhankelijk van je wondgenezing duurt het nog wat langer voordat alle korstjes weg zijn en er nette littekentjes zijn ontstaan.

5. Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Tegenwoordig zitten er vrij hoge eisen aan de vergoeding van Ooglift tarieven. De eis is dat er sprake moet zijn van een gezichtsveldbeperking waarbij de ooglidhuid tot over de helft van de pupil moet vallen. Helaas hebben mensen vaak al eerder dan dit stadium last van hun hangende oogleden, waardoor ze de ingreep toch maar laten doen zonder dat ze in aanmerking komen voor de vergoeding van de Ooglift tarieven.

6. Hoe bereid je je voor op een ooglidcorrectie?

Voor een uiteindelijk optimaal herstel, is een goede voorbereiding essentieel. Belangrijke aandachtspunten zijn hierbij als volgt:

  • Drink een week voor de behandeling geen alcohol;
  • Neem geen aspirine in voor de behandeling, dit werkt net als alcohol bloed verdunnend;
  • Stop gelieve enkele weken voor de ooglidcorrectie met roken;
  • Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent alvorens je de ingreep ondergaat;
  • Regel vervoer naar huis voor na de ingreep;
  • Plan de week na de ooglidcorrectie niks in.

7. Is het resultaat van een ooglidcorrectie blijvend?

Omdat het verouderingsproces na de ingreep doorgaat, verslapt de huid wat door de jaren heen. Dit kan ervoor zorgen dat enkele cliënten het nodig vinden om na 10-15 jaar nog eens een ooglidcorrectie uit te laten voeren. Echter, in de meeste gevallen is dit niet nodig. Het is natuurlijk afhankelijk van op welke leeftijd je de ingreep laat uitvoeren. Laat je het op vroege leeftijd uitvoeren, dan is de kans groter dat een ooglidcorrectie nog eens nodig is dan wanneer je het op latere leeftijd laat uitvoeren. Het verouderingsproces is dan immers al verder gevorderd.