Een batterij ter grootte van zes zeecontainers met een opslagcapaciteit van maar liefst 10 megawattuur (MWh). We hebben het hier over de batterij die energieleverancier Greenchoice recent in gebruik heeft genomen bij windmolenpark Hartelkanaal in de haven van Rotterdam.
Minder verspilling van duurzame energieSteeds meer energie wordt duurzaam opgewekt, in Nederland hoofdzakelijk door zon en wind. Dat is een goede vooruitgang, maar het zorgt tegelijkertijd ook voor nieuwe uitdagingen. Want deze nieuwe energiebronnen maken ons afhankelijk van het weer. Bij weinig wind of zon wordt er niet veel energie opgewekt en andersom bij harde wind of veel zonuren hebben we een overschot aan energie die we niet kwijt kunnen. Batterijen als deze moeten hiervoor een oplossing bieden. Indien er op een zonnige dag of door een storm een piek ontstaat in de energie die opgewekt wordt door de windmolens en zonnepanelen wordt de energie die we niet direct nodig hebben opgeslagen in dergelijke megabatterijen. Op windstille of bewolkte dagen, als de duurzame bronnen weinig of geen energie opleveren kunnen we vervolgens gebruik maken van de opgeslagen energie in de batterij. Hiermee wordt de levering van duurzame energie dus stabieler, iets wat essentieel is om het aandeel groene energie te laten groeien. Het windmolenpark Hartelkanaaal bestaat uit acht windturbines van Greenchoice die samen ieder jaar gemiddeld 68 gigawattuur stroom opwekken. Door deze nieuwe megabatterij kunnen de windturbines ook blijven draaien als het aanbod groter is dan de vraag en zullen daarmee nog effectiever worden. Tot nu toe werden de windmolens uit de wind gedraaid als het aanbod van opgewekte energie te groot was. Deze verspilling van duurzame energie wordt nu verleden tijd.
Een stabieler netwerk voor groene elektriciteitAls het project bij windmolenpark Hartelkanaal succesvol blijkt zal Greenchoice ook bij andere opweklocaties deze megabatterijen gaan plaatsen. Op deze manier wil het energiebedrijf een bijdrage leveren aan het in balans houden van het Europese stroomnetwerk. Het gebruik van dit soort opslagbatterijen is niet nieuw. Ze worden de laatste jaren steeds vaker ingezet om duurzame energie op te slaan voor later gebruik. Op kleinere schaal worden deze opslagbatterijen ook ingezet voor het leveren tijdelijke stroomvoorzieningen. Hiermee vervangen ze de vervuilende en luidruchtige dieselgeneratoren. Denk hierbij aan evenementen zoals concerten en festivals, maar ook aan bouwplaatsen die nog geen vaste elektriciteitsvoorziening hebben. Zelf voor duurzame energie kiezenWil je zelf een bijdrage leveren aan een wereld met duurzame energie? Kies dan voor een energieleverancier die groene energie levert. Door deze vergelijker voor gas en licht te gebruiken kun je aangeven dat alleen duurzame energiepakketten als resultaat te zien wilt krijgen. |