Over twee à drie decennia is het niet meer vanzelfsprekend dat wij chocolade aantreffen in de supermarkten en chocoladewinkels. Cacaoplantages in Zuid-Amerika en Afrika hebben het nogal zwaar te verduren gehad in de loop der jaren. Mede door global warming en sterke stijging van de consumptie komt er een dreiging voor de cacaobomen. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat de boom met de tijd met uitsterven wordt bedreigd. Op deze manier sterft niet alleen de boom uit, maar ook de heerlijke chocoladerepen. Opwarming van de aarde brengt cacaobomen in gevaarRond de evenaar, onder een hoge luchtvochtigheid gedijen de cacaobomen het beste. Voldoende regenwater en de tropische temperaturen zijn essentieel voor deze bijzondere plant. Volgens de US National Oceanic zou de temperatuur in deze gebieden over de komende dertig jaar met meer dan twee graden kunnen stijgen. Dit feit nog niet desastreus, maar wat wél gevaarlijk is, de verplaatsing van de plantages. Het klimaat in de lagere gebieden zal voor de cacaoboom iets te warm zijn, waardoor de plantages naar hogere gebieden verplaatst moeten worden. Voor de bestaande flora en fauna in deze koelere gebieden zal dit een pijnlijke gebeurtenis zijn. Wat staat ons te wachten?Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat een gemiddelde consument in onze Westerse contreien koopt boven de 250 chocoladerepen in één jaar! Hoeveel cacaobomen zijn er nodig per persoon? Maar liefst tien. Een cacaoboom levert naast de cacaobonen ook de boter, waarvan chocoladeproductie ook afhankelijk is. Wanneer wij deze rekenformule aanhouden, kunnen wij afleiden dat er in de komende jaren tonnen aan cacaotekort komt. De cacaoteelt is niet meegegroeid met de massaproductie en exportvraag. Die is namelijk nog steeds afhankelijk van locale boeren, die niet met nieuwe technieken werken. Technische innovatie, het inperken van onze (over)consumptie en bewustzijn kweken zijn aspecten die zullen meespelen in het lot van chocolade. Zo lang het nu nog kan: geniet, met mate, van de diverse lekkernijen die de chocolatierwereld rijk is.
|
Goed artikel? Deel hem dan op:
Gerelateerde berichten:
- Chocolade dadels: bekijk hier het allerlekkerste recept Snacken is niet altijd een slechte zaak. Met dit supersnelle en makkelijke recept staat er in een handomdraai een gezond tussendoortje op tafel. Dadels...
- Zinin IJs & Chocolade verwelkomt u graag weer in de winkel Zinin IJs & Chocolade is weer geopend dus kom langs Bonbons Eindhoven zijn een ware aanrader om te proberen! ZININ ijs & chocolade biedt u...
- Materiaal van de toekomst Met de ontwikkeling van de mens komen een hoop verschillende soorten materialen kijken. Per eeuw veranderd het materiaal wat gebruikt werd zo’n beetje. Waar er...
- Zonder zorgen verhuizen met GoedkoopVerhuizen Ga je binnenkort verhuizen? Bespaar jezelf dan een hoop tijd door verhuisbedrijf GoedkoopVerhuizen in te schakelen. Kiezen voor GoedkoopVerhuizen betekent kiezen voor kwaliteit en zekerheid....
- Verleden en de toekomst van Kia De geschiedenis van Kia is turbulent geweest. Na een faillissement 20 jaar geleden volgde succes. De plannen voor de toekomst zijn nog ambitieuzer. Geschiedenis In...
- Bijles van de toekomst Het nieuwe bijles bij Learnr.nl Tegenwoordig volgen de meeste leerlingen fysieke bijles, het wel bekende bijles aan de keukentafel. Veel leerlingen vinden het prettig om...