Een toekomst zonder chocolade?

Over twee à drie decennia is het niet meer vanzelfsprekend dat wij chocolade aantreffen in de supermarkten en chocoladewinkels. Cacaoplantages ...

Over twee à drie decennia is het niet meer vanzelfsprekend dat wij chocolade aantreffen in de supermarkten en chocoladewinkels. Cacaoplantages in Zuid-Amerika en Afrika hebben het nogal zwaar te verduren gehad in de loop der jaren. Mede door global warming en sterke stijging van de consumptie komt er een dreiging voor de cacaobomen. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat de boom met de tijd met uitsterven wordt bedreigd. Op deze manier sterft niet alleen de boom uit, maar ook de heerlijke chocoladerepen.

Opwarming van de aarde brengt cacaobomen in gevaar

Rond de evenaar, onder een hoge luchtvochtigheid gedijen de cacaobomen het beste. Voldoende regenwater en de tropische temperaturen zijn essentieel voor deze bijzondere plant. Volgens de US National Oceanic zou de temperatuur in deze gebieden over de komende dertig jaar met meer dan twee graden kunnen stijgen. Dit feit nog niet desastreus, maar wat wél gevaarlijk is, de verplaatsing van de plantages. Het klimaat in de lagere gebieden zal voor de cacaoboom iets te warm zijn, waardoor de plantages naar hogere gebieden verplaatst moeten worden. Voor de bestaande flora en fauna in deze koelere gebieden zal dit een pijnlijke gebeurtenis zijn.

Wat staat ons te wachten?

Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat een gemiddelde consument in onze Westerse contreien koopt boven de 250 chocoladerepen in één jaar! Hoeveel cacaobomen zijn er nodig per persoon? Maar liefst tien. Een cacaoboom levert naast de cacaobonen ook de boter, waarvan chocoladeproductie ook afhankelijk is.

Wanneer wij deze rekenformule aanhouden, kunnen wij afleiden dat er in de komende jaren tonnen aan cacaotekort komt. De cacaoteelt is niet meegegroeid met de massaproductie en exportvraag. Die is namelijk nog steeds afhankelijk van locale boeren, die niet met nieuwe technieken werken.

Technische innovatie, het inperken van onze (over)consumptie en bewustzijn kweken zijn aspecten die zullen meespelen in het lot van chocolade. Zo lang het nu nog kan: geniet, met mate, van de diverse lekkernijen die de chocolatierwereld rijk is.

 

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Eten en drinken

De zoete voordelen van honing voor je gezondheid

Al eeuwenlang wordt honing geprezen om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Dit natuurlijke zoetmiddel, gemaakt door bijen door nectar uit bloemen te verzamelen, is meer dan

Eten en drinken

Haribo-schuimblokken zijn een hit bij jong en oud

Haribo-schuimblokken genieten immense populariteit onder alle leeftijdsgroepen. Deze snoepjes, beroemd om hun zachte, schuimige textuur en de rijke, fruitige smaken, zijn een favoriete keuze die

Eten en drinken

Placemats voor op tafel te gebruiken

Placemats zijn veelzijdige en praktische accessoires die een vleugje stijl en functionaliteit toevoegen aan elke eettafel. Of het nu voor dagelijks gebruik is of voor

Eten en drinken

Leer zelfstandig doseren met truffels

Heb je weleens overwogen om medicinale truffels te gebruiken voor therapeutische doeleinden? Zelfstandig doseren met truffels kan een waardevolle stap zijn in jouw persoonlijke gezondheidsreis.

Eten en drinken

Ontdek de authentieke Italiaan in Delft

Delft, bekend om zijn historische charme en technologische innovatie, is ook thuis voor een culinaire schat: authentieke Italiaanse gastronomie. Als je verlangt naar een Italiaan