A brand new year
Image default
Financieel

Het belastingstelsel in Nederland

De Nederlandse belastingdienst (Belastingdienst) is een onderdeel van het ministerie van Financiën. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de inning van belastingen en sociale premies. Uit de belastingopbrengsten worden grotendeels overheidsuitgaven gefinancierd. Hieronder vallen subsidies voor kunst, cultuur, huisvesting, kinderopvang, gezondheidszorg, pensioenen en sociale uitkeringen.

Nederlands fiscaal ingezetene
Als u Nederlands ingezetene wordt en in Nederland een inkomen verdient, moet u in Nederland aangifte inkomstenbelasting doen en in Nederland belasting betalen. Wat betekent dit nu eigenlijk?

Als u een aantoonbare band met Nederland heeft (u woont of werkt bijvoorbeeld in Nederland), dan bent u vanaf de eerste dag inwoner. Als binnenlands belastingplichtige belast het Nederlandse belastingstelsel uw vermogen wereldwijd. Woont u in het buitenland, maar krijgt u in Nederland belastbaar inkomen, dan bent u meestal een niet-ingezeten belastingplichtige.

Niet-ingezetenen kunnen ook een aanvraag indienen om voor belastingdoeleinden als ingezetenen te worden behandeld; om zo toegang te krijgen tot Nederlandse aftrekposten. Degenen die in aanmerking komen voor de 30%-regeling kunnen ervoor kiezen om tot de categorie van gedeeltelijke niet-ingezeten belastingplichtigen te behoren.

Het Nederlandse belastingstelsel
In Nederland betaalt u belasting over uw inkomen, vermogen en vermogen. Het Nederlandse belastingstelsel verdeelt verschillende soorten belastbaar inkomen in drie boxen, elk met een eigen tarief, in de volgende groepen:

1: belastbaar inkomen uit winst, werk en eigen woning: loon, pensioen, sociale uitkeringen, en waarde van de eigen woning. Dit staat bekend als de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken), naar de wet die gemeenten gebruiken om de waarde van woningen en onroerende zaken te bepalen.
2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
Niet-ingezeten belastingplichtigen kunnen bij het bepalen van hun voordelen uit in Nederland belegde middelen en spaartegoeden aanspraak maken op een basisaftrek in belastingbox 3. Hierdoor kunnen zij in bepaalde situaties mogelijk een lager belastingtarief krijgen.

Een percentage van uw maandsalaris wordt automatisch ingehouden door de Belastingdienst. Aan het eind van elk jaar moet u echter aangifte doen (belastingaangifte) en uw inkomen en vermogen aangeven. U ontvangt dan een definitieve aanslagbiljet en in sommige gevallen een belastingvermindering.

Federale belastingen in Nederland
Het ministerie van Financiën (Ministerie van Financiën) werkt aan de nationale belastingwetgeving. De Belastingdienst, die deel uitmaakt van het ministerie van Financiën, heft en int de belastingen.

Enkele categorieën van directe belastingen die door de rijksoverheid worden geheven zijn

inkomstenbelasting
vennootschapsbelasting
successie- en schenkingsrecht (Bekijk ook belastingtelefoon nabestaanden)
overdrachtsbelasting
Naast de directe belastingen voor particulieren heft de Nederlandse overheid ook enkele indirecte belastingen, waaronder de volgende

belasting over de toegevoegde waarde
accijnzen
belastingen op rechtsverkeer
milieubelastingen
belasting op personenauto’s en motorrijwielen
invoerrechten
verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken en andere producten
belasting op zware vrachtwagens
Rijksbelastingen en regionale belastingen in Nederland
De Belastingdienst is de belangrijkste overheidsorganisatie in Nederland die belastingen int. Zij is echter niet de enige.

Waterschappen heffen tarieven voor hoogwaterbescherming (onderhoud van dijken en beheersing van het waterpeil) en schoon water. Als u eigenaar bent van grond, gebouwen of natuurgebieden in Nederland – of als u een bedrijfspand bewoont of gebruikt – moet u jaarlijks waterschapsbelasting betalen.

De waterschapsbelasting bestaat uit een zuiveringsheffing, een verontreinigingsheffing en een watersysteemheffing.

Naast de nationale belastingen moet iedere inwoner van Nederland lokale belastingen betalen aan zijn/haar gemeenteraad (gemeente). In het algemeen is de gemeente verantwoordelijk voor de volgende belastingen

onroerendezaakbelasting
afvalstoffenheffing
straatreiniging/onderhoud
toeristenbelasting
rioolbelasting
belasting op roerende goederen (bv. woonboten, draagbare kiosken)