Tandvleesaandoeningen: symptomen en behandeling

Zie je een beetje bloed in je gootsteen als je de laatste tijd je tanden poetst? Dat bloeden kan een ...

Inhoudsopgave:

Zie je een beetje bloed in je gootsteen als je de laatste tijd je tanden poetst? Dat bloeden kan een van de eerste waarschuwingssignalen zijn dat je een tandvleesontsteking hebt.

De milde variant wordt Gingivitis genoemd. Als je dat hebt, is alleen je tandvlees geïnfecteerd. Als je dat echter niet behandelt, kan de infectie zich onder je tandvleeslijn naar je bot verplaatsen. Daarna wordt het een ernstiger vorm van tandvleesaandoening die Parodontitis wordt genoemd.

Zowel Gingivitis als Parodontitis hebben aangetoond dat het je risico op zaken als diabetes, hartaandoeningen, osteoporose, longontsteking en kanker verhoogt. Vroege detectie is daarom van groot belang.

Hoe herken je de symptomen?

Je kunt het probleem op tijd ontdekken als je weet waar je op moet letten. Bekende symptomen zijn:

Rood, gezwollen tandvlees: dat is een van de eerste tekenen dat je tandvlees aandacht nodig heeft. Tandvleesaandoeningen beginnen meestal met een ontsteking langs de tandvleesrand. Je tandvlees kan ook zacht of pijnlijk aanvoelen en gemakkelijk bloeden als je flost of borstelt.

Slechte adem: je mond is een mooi, warm en nat huis voor miljoenen bacteriën. Ze voeden zich met plaque, dus hoe meer je hebt, hoe groter het buffet. Maar bacteriën maken gifstoffen vrij die het tandvlees en de tanden kunnen irriteren en een vieze geur hebben.

Tandvlees dat kleiner wordt: als je tanden er langer uitzien dan vroeger, is de kans groot dat ze niet groeien – maar dat je tandvlees krimpt! Wanneer bot begint af te breken, begint het tandvlees te scheiden van de tand, waardoor er een zogeheten pocket ontstaat Dit wegtrekken wordt terugtrekkend tandvlees genoemd.

Gevoelige tanden: als een slokje van een koud drankje je doet huiveren, vertellen je tanden je misschien iets. Dat kan een symptoom zijn van tandvleesontsteking dat vaak hand in hand gaat met krimpend tandvlees. Met terugtrekkend tandvlees wordt het gevoelige deel van de tand blootgesteld – het dentine genoemd – waardoor gevoelige tanden worden blootgesteld aan koud water en lucht.

Wiebelige of verschuivende tanden: lijkt je glimlach de laatste tijd een beetje anders? Tandvleesaandoeningen kunnen botten aanvallen die je tanden op hun plaats houden, waardoor ze loskomen of bewegen. Parodontitis is de belangrijkste oorzaak, en het kan zelfs de manier veranderen waarop je tanden bij elkaar passen wanneer je bijt.

Behandeling

Het primaire doel is om je infectie onder controle te houden. Je tandarts zal eerst altijd een uitgebreide diagnose moeten stellen om te bepalen wat er precies moet gebeuren.Dit kan zijn:

Diepe reiniging: de eerste behandeling voor tandvleesaandoeningen is een zorgvuldige en grondige reiniging. In tegenstelling tot een normale reiniging, die meestal alleen boven de tandvleesrand wordt uitgevoerd, gaat de diepe reiniging onder de tandvleeslijn. Deze behandeling wordt vaak door een mondhygiënist(e) uitgevoerd met speciale instrumenten.

Je tandarts of mondhygiënist(e) kan ook iets doen dat schaling wordt genoemd. Dat is tandsteen afschrapen, zowel boven als onder je tandvleesrand. Een andere methode is iets dat wortel schaven heet. Dat is wanneer de ruwe oppervlakken van de wortels van je tanden worden gladgestreken. Het helpt het tandvlees weer aan je tand te bevestigen.

Beide methoden kosten meestal meer dan één bezoek aan de tandarts of mondhygiënist(e).

Medicatie: Er is helaas geen magische pil of crème die tandvleesaandoeningen kan genezen. Toch kan je tandarts medicijnen voorschrijven als onderdeel van je behandeling.Opties zijn onder meer:

Antiseptische chips of antibioticum-microsferen: deze kleine gels of deeltjes worden in de pockets van je tandvlees geplaatst en geven langzaam medicatie af om de pocket kleiner te maken en bacteriën te verwijderen.

Antibiotica-gel: na een grondige reiniging wordt dit verspreid op de tandvleespockets om de infectie onder controle te houden.

Enzymremmend middel: dit is meestal een tablet die wordt genomen na een grondige reiniging om bepaalde enzymen in uw mond te blokkeren tegen afbraak van tandvleesweefsel.

Orale antibiotica: voor meer ernstige infecties, kunt je deze capsules of tabletten slikken.

Je tandarts kan ook antimicrobieel mondwater aanbevelen. Je spoelt hier je mond mee als onderdeel van je dagelijkse poetsroutine om de controle over bacteriën te verminderen. Het is zowel op recept als zonder recept verkrijgbaar.

Chirurgie

Als diepe reiniging niet het hele probleem kan oplossen, is misschien een intensievere behandeling nodig om het probleem op te lossen. Je tandarts kan dan aanbevelen:

Tandvleesoperatie: een chirurg neemt weefsel van een ander deel van uw mond (zoals uw gehemelte) en bedekt alle blootgestelde tandwortels om botverlies of -verval te voorkomen en gevoelige tanden te helpen.

Flapoperatie: je tandvlees wordt opgetild zodat de chirurg diep in je tandvleesrand bij het tandsteen kan komen. Daarna hecht ze je tandvlees weer op zijn plaats zodat het strak om de tand zit om te helpen voorkomen dat zich meer tandsteen gaat vormen.

Bij tijdige ontdekking hoeft het hopelijk niet zo ver te komen! Bij twijfel is het altijd raadzaam advies te vragen aan een specialist. Je kunt daarvoor contact opnemen metj IJdent – Praktijk voor mondzorg.

https://ijdent.nl/
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Een gezond gebit is essentieel voor een goede mondgezondheid. Bij Tandarts Elzenhagen in Amsterdam Noord staat de periodieke controle centraal. Maar wat houdt zo’n controle ...

Voeten vormen de basis van ons lichaam en hebben veel invloed op hoe we ons bewegen. Echter, vaak wordt niet snel genoeg opgemerkt wanneer er ...

Het kopen van een HIV test is een belangrijke stap om je gezondheid in eigen hand te nemen. Met een breed scala aan opties kan ...

De moderne wereld vraagt veel van ons, zowel fysiek als mentaal. Daarom zoeken steeds meer mensen naar natuurlijke ondersteuning om hun balans te herstellen. Een ...