A brand new year
Image default
Zakelijk

Wat gebeurt er met het as wanneer de overledene geen nabestaande heeft?

Het kan soms voorkomen dat iemand komt te overlijden die geen nabestaande heeft. De week na het overlijden staat normaliter in het teken van regelen voor de nabestaande. Alles documentatie rondom de erfenis, de uitvaart en eigendommen moeten worden doorgenomen. Deze aspecten worden vaak door de kinderen, kleinkinderen, partner en andere erfgenamen geregeld. Maar wat als er geen nabestaande is om dit te regelen? Dan komt er een ander protocol bij kijken. Een crematie in Zwijndrecht is ook mogelijk voor degene die geen nabestaande hebben. Uitvaart Dordrecht staat klaar om het voor je te regelen.

Het regelen van een uitvaart

Het eerste wat er vaak op het lijstje aan regelpunten komt te staan, is de uitvaart. Wat als er geen kinderen, partner of kleinkinderen zijn om de uitvaart te regelen? Dan kunnen vrienden, kennissen of buren deze taak op zich nemen. Het probleem waar ze mogelijk tegenaan lopen zijn de kosten. Sommige mensen hebben een uitvaartverzekering, maar niet iedereen heeft deze. Wanneer de overledene niet beschikt over een uitvaartverzekering, dan betekent het dat degene die de uitvaart regelt direct verantwoordelijk is voor de kosten. Dit kan voor veel mensen een grote verantwoordelijkheid zijn, vooral wanneer je niet weet of de overledene beschikt over genoeg vermogen om het te betalen. Wanneer er niemand klaar staat om dit te regelen, dan zal de kosten door de gemeente worden opgenomen. Uiteraard wordt er dan een zo’n goedkoop mogelijke uitvaart worden georganiseerd.

Wat gebeurt er met het as?

Wanneer iemand gecremeerd wordt, dan wordt normaal het as overgedragen aan de familie. Deze kunnen het vervolgens thuis neerzetten, kunnen op de begraafplaats een plek huren voor de urn of kunnen het as onderverdelen. Wanneer er geen erfgenamen zijn en niemand het as wilt, dan ligt het lot in de handen van de overheid. Het as wordt door het Rijksvastgoedbedrijf bewaard in een archief. Er kan namelijk altijd binnen 20 jaar een erfgenaam opduiken die de erfenis wilt ontvangen of het as wilt hebben.

Wat gebeurd er met de eigendommen?

Hetzelfde proces geldt voor de erfenis en de eigendommen van de overledene. Wanneer de erfgenamen de erfenis niet willen innen of wanneer er niemand is om de erfenis op te halen, dan komt deze in handen van de overheid. De overheid zorgt dat het voor de komende 20 jaar bewaard blijft. Dit is namelijk de periode dat een erfgenaam nog kan opduiken. Als er na deze 20 jaar niemand is gekomen, dan gaat het geld naar de Staat.